Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος ενημερώνει τους Νοσηλευτές- γονείς διδύμων/πολυδύμων ότι πολύ πρόσφατα εξεδόθη ο Νόμος 4210/2013, δυνάμει του άρθρου 6 παρ. 1 του οποίου οι γονείς διδύμων ή τριδύμων τέκνων δικαιούνται έξι επιπλέον μήνες άδειας ανατροφής με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Η νομοθετική αυτή εξέλιξη κρίνεται εξαιρετικά θετική, καθώς αίρει την επί σειρά ετών άνιση μεταχείριση των γονέων που αποκτούσαν δίδυμα ή τρίδυμα τέκνα σε σχέση με όσους αποκτούσαν ένα. Η διάταξη αυτή εξεδόθη σε συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, μετά από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες γονέων που οδήγησαν τα αρμόδια δικαστήρια σε αντιφατικές αποφάσεις, δημιουργώντας μεγάλη αβεβαιότητα. Το άρθρο 6 του Νόμου 4210/2013, τροποποίησε το άρθρο 53 παρ. 2 του Υπαλληλικού Κώδικα, το οποίο πλέον προβλέπει:
«Ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. Ο γονέας υπάλληλος δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του κατά το προηγούμενο εδάφιο μειωμένου ωραρίου…
«Σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κλπ. τέκνων χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός.»
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου, με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 προτείνεται η παροχή επιπλέον ενίσχυσης στους πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους, γονείς διδύμων ή πολυδύμων, ώστε αυτοί να διευκολυνθούν στην αντιμετώπιση των διαφοροποιημένων (σε σχέση με τους λοιπούς γονείς) αναγκών για την ανατροφή των τέκνων τους.
Η άδεια αυτή, κατά το γράμμα του Νόμου, δίνεται μόνο σε συνεχόμενους μήνες και δεν υπάρχει πρόβλεψη για μετατροπή της σε μειωμένο ωράριο, ενώ δύναται να τη λάβει και ο πατέρας, εφόσον δεν κάνει χρήση η μητέρα δημόσια υπάλληλος ή αν η μητέρα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ή εάν η μητέρα δεν εργάζεται (σημαντική καινοτομία του νέου νόμου).
Ηλικιακό όριο για τη λήψη της άδειας παραμένει κατά τις κείμενες διατάξεις, όπως αυτές ερμηνεύονται παγίως, το τέταρτο έτος της ηλικίας των τέκνων.
Χρήσιμο θα ήταν να υποβληθεί εκ μέρους των γονέων διδύμων ή πολυδύμων των οποίων τα δίδυμα ή πολύδυμα τέκνα δεν έχουν συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας τους σχετική αίτηση στην Υπηρεσία τους για τη χορήγηση της άδειας του άρθρου 6 παρ. 1 του Ν. 4210/2013.
Να σημειωθεί τέλος, ότι με τον νέο νόμο, το δικαίωμα του πατέρα δημοσίου υπαλλήλου να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου σε περίπτωση που η σύζυγος του δεν εργάζεται, το οποίο πρώτη φορά εισάγεται στη χώρα μας ως μέσο αποκατάστασης του αισθήματος ισότητας και ισονομίας, (πρόκειται για ένα αυτονόητο δικαίωμα του γονέα πατέρα), αφορά και τους υπαλλήλους- πατέρες ενός μόνο τέκνου, των οποίων η σύζυγος δεν εργάζεται.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτρης Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας