Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Επιστολή με θέμα "παρεμβάσεις στα θέματα μετακινήσεων νοσηλευτικού προσωπικού"


Το ΔΣ του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου απέστειλε επιστολή με θέμα "παρεμβάσεις στα θέματα μετακινήσεων νοσηλευτικού προσωπικού"  προς το Διοικητή Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου κ. Ανδρεαδάκη και  προς τους αναπληρωτές διοικητές υπηρεσιών των Νοσοκομείων του ν. Λασιθίου. Στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:


Από την κείμενη νομοθεσία προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια η ισοτιμία, η αυτοτέλεια και η ανεξαρτησία των διαφόρων υπηρεσιών των Νοσοκομείων και το διακριτό των αρμοδιοτήτων τους.

  Στο παρελθόν  αλλά και πολύ πρόσφατα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ιατροί να απαιτούν από τη Διοίκηση την μετακίνηση ή όχι Νοσηλευτικού προσωπικού ή να παρεμβαίνουν σε αποφάσεις που αφορούν στο νοσηλευτικό προσωπικό. 

 Η Νοσηλευτική Υπηρεσία είναι αδιαμφισβήτητα η αποκλειστικώς αρμόδια για όλα τα θέματα που συνέχονται με την υπηρεσιακή κατάσταση του νοσηλευτικού προσωπικού και τη στελέχωση των τμημάτων του Νοσοκομείου.  Oι άμεσοι συνεργάτες της νοσηλευτικής υπηρεσίας (ιατροί, εργαστηριακοί, διοικητικοί κα) μπορούν να έχουν και να διατυπώνουν άποψη για τους συνεργάτες νοσηλευτές, δεν μπορούν να απαιτούν και να επιβάλουν μετακινήσεις ή άλλες αποφάσεις σε θέματα νοσηλευτικού προσωπικού. Κατά συνέπεια  επιτακτικά αιτήματα ιατρών  για θέματα  νοσηλευτικού προσωπικού αποτελούν παράνομη και αδικαιολόγητη παρέμβαση στο έργο και τις αρμοδιότητες της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, κατά παράβαση των διατάξεων που καθορίζουν την αυτοτέλειά της και δεν πρέπει να γίνονται δεκτά.

Τέτοιες απαιτήσεις πλήττουν την αυτονομία της νοσηλευτικής υπηρεσίας  και προσβάλουν το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού των Νοσοκομείων. Επίσης δίνουν το  περιθώριο να μεγεθύνονται ιδιοκτησιακές αντιλήψεις σχετικά με μονάδες και κλινικές, κάτι  που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη φιλοσοφία οικοδόμησης και λειτουργίας του ΕΣΥ.

 Παρακαλούμε για παρεμβάσεις σας  ώστε να τερματιστούν και να μην επαναληφθούν τέτοια αρνητικά φαινόμενα.


Εκ του ΔΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου