Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Καθηγητής Σ. Τσιόδρας για νοσηλευτές-τριες: "χωρίς αυτούς τους αφανείς εν πολλοίς ήρωες, εμείς οι γιατροί και το υπόλοιπο νοσοκομειακό προσωπικό, δεν υπάρχουμε, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε στο βαθμό που πρέπει"


Απόσπασμα από την ενημέρωση του καθηγητή Σ. Τσιοδρα για το covid19 στις 12/5/2020:

"Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών, όπου θυμόμαστε μαζί με την πρωτεργάτη Florence Nightingale όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, που έχει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στην παροχή υγείας και στο νοσοκομείο και στην κοινότητα. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι περίπου το 50% των υγειονομικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα όμως υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, ιδιαίτερα στις χώρες με χαμηλά και μέσα εισοδήματα.

Όχι μόνο ιστορικά, αλλά και στην παρούσα πανδημία, ζήσαμε και ζούμε από κοντά την αγωνία τους για υψηλής ποιότητας φροντίδα, με σεβασμό προς τον ασθενή, τον τεράστιο ρόλο τους στην επιτυχή αντιμετώπιση των περιστατικών της νέας νόσου, ακούραστα και με αυτοθυσία. Το γνώριζα και το γνωρίζω. Το ξαναείδα και τις τελευταίες μέρες, όταν ήσυχα και αθόρυβα επισκέφθηκα διάφορες υγειονομικές μονάδες που χειρίζονται περιπτώσεις του νέου ιού στην Αττική.

Χωρίς αυτούς τους αφανείς εν πολλοίς ήρωες, εμείς οι γιατροί και το υπόλοιπο νοσοκομειακό προσωπικό, δεν υπάρχουμε, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε στο βαθμό που πρέπει.

Κάποια στιγμή, σαν κοινωνία νομίζω, πρέπει να τους επιβραβεύσουμε ακόμα περισσότερο για αυτόν το ρόλο τους και να τους δίνουμε ταυτόχρονα εφόδια και κίνητρα, να συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν.

Εγώ από την καρδιά μου, τις/τους ευχαριστώ και μαζί με αυτούς και όλους εσάς."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου