Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Επιστολή με το αίτημα να μην επανέλθει στο ΓΝΑΝ η εκτέλεση εφημερίας μαζί με εκτέλεση βάρδιας σε τμήμα


Το ΔΣ του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ νομού Λασιθίου απέστειλε προς τη Διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου επιστολή με το αίτημα να μην επανέλθει στο ΓΝΑΝ η εκτέλεση εφημερίας μαζί με εκτέλεση βάρδιας σε τμήμα. Η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:

Όπως αναφέρεται στο συνημμένο υπόμνημα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος ¨Ο ορισμός ενός νοσηλευτή ως εφημερεύοντος συνεπάγεται αυτομάτως την ανάληψη αυξημένων ευθυνών, που εκφεύγουν του συνήθους κύκλου καθηκόντων του. Η θέση του εφημερεύοντος νοσηλευτή είναι σε κάθε περίπτωση μια θέση ευθύνης, που απαιτεί εμπειρία, ικανότητα χειρισμού πάσης φύσεως καταστάσεων, ικανότητα συντονισμού της δράσης του λοιπού νοσηλευτικού προσωπικού, οργανωτικό πνεύμα και δυνατότητα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού κατά τον πλέον παραγωγικό τρόπο. Ενόψει των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι ο εφημερεύων νοσηλευτής δεν είναι δυνατόν, παράλληλα με την διενεργούμενη εφημερία, να εκτελεί κανονικά και βάρδια σε κάποιο τμήμα του νοσοκομείου. Η εκτέλεση παράλληλης με την εφημερία βάρδιας αφαιρεί αυτομάτως από το νοσηλευτή την δυνατότητα αποτελεσματικού ελέγχου και εποπτείας επί της συνολικής λειτουργίας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Για τον λόγο αυτό, η Ε.Ν.Ε θεωρεί ότι ο εφημερεύων νοσηλευτής θα πρέπει να εκτελεί τα καθήκοντά του απρόσκοπτα, χωρίς να είναι επιφορτισμένος με την εκτέλεση βάρδιας, ρόλος που δεν συνάδει με την έννοια της εφημερίας.¨ 
Επίσης σε άλλο σημείο στο υπόμνημα αναφέρεται ότι: “Ο εφημερεύων Νοσηλευτής απαγορεύεται να εκτελεί βάρδια σε τμήμα, παράλληλα με την εφημερία.

Με βάση τα παραπάνω, σας ζητούμε να μην επανέλθει στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου το απαράδεκτο καθεστώς της εκτέλεσης εφημερίας μαζί με εκτέλεση βάρδιας σε τμήμα.

Εκ του ΔΣ

Το υπόμνημα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος σχετικά με το θεσμό του εφημερεύοντος νοσηλευτή, μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου