Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Ερώτηση στη Βουλή από την ανεξάρτητή βουλευτή Αγγ. Αδαμοπούλου με θέμα: «Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Κρήτης επισημαίνουν ότι χρειάζονται κρίσεις με αξιοκρατικά κριτήρια αντί αναθέσεων»


 ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΩΝ 

14 Ιουνίου 2022 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τoν Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη. 

Θέμα: «Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Κρήτης επισημαίνουν ότι χρειάζονται  κρίσεις με αξιοκρατικά κριτήρια αντί αναθέσεων.» 

Κύριε Υπουργέ, 

Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Κρήτης επιθυμούν τη διεξαγωγή αξιοκρατικών  κρίσεων για επιλογή προϊσταμένων, τομεαρχών και διευθυντών στα Νοσοκομεία ώστε  να σταματήσει η τακτική με τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης των κατά πλειοψηφία  ημετέρων των εκάστοτε κυβερνήσεων. Τόσο ο Σύλλογος Νοσηλευτών Εθνικού  Συστήματος Υγείας Νομού Λασιθίου όσο και η Ένωση Εργαζόμενων Βενιζέλειου  Νοσοκομείου Ηρακλείου αποσαφηνίζουν ότι η εφαρμογή δίκαιων και αξιοκρατικών  επιλογών για τις νευραλγικές θέσεις ευθύνης προάγουν το δημόσιο συμφέρον ωφελώντας ουσιαστικά τους πολίτες. 

Σε ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ του νομού Λασιθίου αναφέρεται συγκεκριμένα: 

“H καθιέρωση και η ενεργοποίηση ενός δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος  επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού  κινήματος. 

Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις της προηγούμενης δεκαετίας εξήγγειλαν και ψήφιζαν  από ένα νέο σύστημα, το οποίο δεν εφαρμόζεται ποτέ, με αποτέλεσμα όλες οι  τοποθετήσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων (τμημάτων, τομέων, διευθύνσεων)  να γίνονται με αναθέσεις προσωρινής αναπλήρωσης και να τοποθετούν οι διοικήσεις  των Νοσοκομείων όποιους επιθυμούν, ενώ κρίσεις στα νοσοκομεία του νομού  Λασιθίου έχουν να γίνουν από το 2007 και από το 2011. 

Η σημερινή κυβέρνηση κλείνει τρία χρόνια και δεν έχει προχωρήσει καθόλου τις  διαδικασίες κρίσεων από υπηρεσιακά συμβούλια για τις επιλογές προϊσταμένων,  τομεαρχών, διευθυντών, αλλά συνεχίζει τις τοποθετήσεις με αναθέσεις από διοικητές  χωρίς συγκεκριμένα αξιοκρατικά κριτήρια. 

Ζητούμε να γίνουν επιτέλους μετά από δέκα και πλέον έτη, επιλογές προϊσταμένων  οργανικών μονάδων με διαδικασία κρίσεων από τα αρμόδια συλλογικά όργανα με  δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα το συντομότερο δυνατόν, και να γίνονται κάθε τρία  χρόνια όπως προβλέπει η νομοθεσία.” 

Αντιστοίχως ο Σύλλογος Εργαζομένων Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου  επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι ο φαύλος κύκλος των αναθέσεων σε θέσεις  ευθύνης αποτελεί εδώ και χρόνια (δύο δεκαετίες) μία από τις μεγαλύτερες αδικίες 

στη Δημόσια Υγεία και αναλυτικά συνεχίζει την τεκμηρίωση του η οποία παρατίθεται στη συνέχεια. 

“Οι διοικήσεις έχοντας απόλυτη εξουσία μπορούν να τοποθετούν χωρίς μοριοδότηση  προϊσταμένους, υπεύθυνους και διευθυντές υπηρεσιών. Οι Αναθέσεις πλήττουν σοβαρά τη Δημόσια Υγεία δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας και κανιβαλισμό  ανάμεσα στους εργαζόμενους. Τα νοσοκομεία μοιάζουν με χωματερές πτυχίων  ικανοτήτων και σπουδών. Αυτός που αύριο καθαιρείται, χθες έλαβε μία ανάθεση που  αδίκησε κάποιο συνάδελφό του. Ώρα να τελειώνουμε με τη φαυλοκρατία των παιδιών  των κομματικών σωλήνων όποιας απόχρωσης. Η Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου  είναι κατά των αναθέσεων και υπέρ της ενεργοποίησης κρίσεων μέσω των  υπηρεσιακών συμβουλίων. Κρίσεις και μοριοδοτήσεις μέσω των υπηρεσιακών  Συμβουλίων Εδώ και τώρα για όλες τις θέσεις ευθύνης. Απαιτούμε εργασιακή και  επαγγελματική αξιοπρέπεια 

Η Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου, η ψυχή και η φωνή των εργαζομένων του  νοσοκομείου μας, στηρίζει τη Δημόσια Υγεία όλα αυτά τα χρόνια με αυταπάρνηση και  ως εκ τούτου ζητάει σεβασμό. 

Ώρα λοιπόν να τελειώνουμε με το φαύλο κύκλο των αναθέσεων που σήμερα ευνοούν, Αύριο όμως αδικούν ενδεχομένως ακόμα και τον ίδιο εργαζόμενο. 

Δικαιοσύνη, αξιοκρατία, διαφάνεια.” 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

- Προτίθεστε να εισακούσετε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων σε νοσοκομεία της Κρήτης για την ανάγκη τοποθετήσεων σε νευραλγικές θέσεις με αξιοκρατικό σύστημα  κρίσεων αντί των αναθέσεων; 

- Πρόκειται να προβείτε άμεσα σε σύσταση προς τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων για  επιλογή προσώπων σε θέσεις ευθύνης μέσω κρίσεων κι εφαρμογής αξιοκρατικών κριτηρίων αντί των αναθέσεων;  

Η ερωτώσα Βουλευτής 

Αγγελική Αδαμοπούλου 

Ανεξάρτητη Βουλευτής Α΄ Αθηνών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου