Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Επιστολή σχετικά με θέματα του νοσηλευτικού προσωπικού του χειρουργείου του Νοσοκομείου Ιεράπετρας


 Το ΔΣ του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου απέστειλε στο διοικητή των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων νομού Λασιθίου, στον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας  και στη διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ιεράπετρας  επιστολή σχετικά με θέματα του νοσηλευτικού προσωπικού του χειρουργείου του Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:

Κατόπιν σχετικού εγγράφου σχετικά με θέματα του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, θα θέλαμε να σας υποβάλλουμε κάποιες σχετικές παρατηρήσεις και αιτήματα για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργεία του τμήματος:

 Όπως προκύπτει και από  δημοσίευση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, "οποιαδήποτε άλλης μορφής απασχόληση ή δέσμευση του νοσηλευτικού προσωπικού πλην της εκτελέσεως βάρδιας είναι παράνομη και αντίκειται ευθέως στην διάταξη του άρθρου 29 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (Νόμος 3528/2007), σύμφωνα με την οποία ο υπάλληλος παρέχει την εργασία του μέσα στον οριζόμενο από τις κείμενες γενικές ή ειδικές διατάξεις χρόνο." 

Δηλαδή η εκτέλεση υπηρεσιών ετοιμότητας - επιφυλακής από το νοσηλευτικό προσωπικό του  νοσοκομείου Ιεράπετρας είναι παράνομη. 

  Επίσης, στην  Υπουργική Απόφαση Αριθ.Υ4α/3592/1996 ΦΕΚ 1044/Β/25-11-1997 "Καθορισμός (ελαχίστων) ορίων προδιαγραφών για Ασφαλή Χορήγηση Αναισθησίας" αναφέρονται τα παρακάτω σχετικά με το νοσηλευτικό προσωπικό: 

“6.3. Νοσηλευτικό Προσωπικό Αναισθησιολογικού Τμήματος. 

6.3.1. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση οποιασδήποτε αναισθησιολογικής πράξης, σε οποιοδήποτε χώρο και χρόνο αυτή εκτελείται, θεωρείται η παρουσία νοσηλεύτριας αναισθησίας επί 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα.

6.3.2. Κάθε Αναισθησιολογικό Τμήμα επιβάλλεται να έχει νοσηλευτικό προσωπικό συγκροτημένο σε θεσμοθετημένο αυτόνομο και ενιαίο Νοσηλευτικό τμήμα. Το τμήμα αυτό στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένο και ειδικευμένο στην Αναισθησιολογία νοσηλευτικό προσωπικό και έχει τουλάχιστον μία Προϊσταμένη ή υπεύθυνη. Για κάθε πλέον δραστηριότητα (ΜΜΑΦ, Οξύς και Χρόνιος Πόνος κ.λ.π.) καθορίζεται αντίστοιχος Υπεύθυνος Νοσηλευτής ή Προϊσταμένη ανάλογα με το μέγεθος του Νοσοκομείου και τις συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις του ΑΤ. 

6.3.3. Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός νοσηλευτών /τριών αναισθησίας ανεξάρτητα μεγέθους νοσοκομείου πρέπει να είναι: 

* πρωϊνή βάρδια : 1. νοσηλευτής /τρια ανά λειτουργούσα με αναισθησία αίθουσα χειρουργείου (εντός και εκτός κεντρικών χειρουργείων). 

* απογευματινή και νυκτερινή βάρδια: 1 νοσηλευτής/τρια επιπλέον αυτών που απαιτούνται για τη λειτουργία των χειρουργείων για έκτακτες επεμβάσεις.”

Ακόμη, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι με την αρ. 35/27-10--2021 απόφαση του ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου εγκρίθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας του Χειρουργείου της Ο.Μ. έδρας Αγίου Νικολάου του ΓΝ Λασιθίου, μετά από σχετική εισήγηση του Τομεάρχη ιατρού του Χειρουργικού τομέα του ΓΝΑΝ κ. Ν. Μουδατσάκη. Στον Κανονισμό Λειτουργίας Χειρουργείου περιλαμβάνονται αναλυτικές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργείας και τη στελέχωση του χειρουργείου. 

 

Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψιν και το σχετικό έγγραφο του υπεύθυνου του χειρουργείου του Νοσοκομείου Ιεράπετρας που μας κοινοποιήθηκε θα θέλαμε να σας ζητήσουμε τα παρακάτω: 

1. Να σταματήσουν άμεσα οι υπηρεσίες ετοιμότητας - επιφυλακής για το νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργείου, αφού είναι παράνομες. 

2. Να ενισχυθεί το χειρουργείο του Νοσοκομείου Ιεράπετρας με το απαιτούμενο επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε σε κάθε βάρδια και σε κάθε χειρουργικό τραπέζι να υπάρχει στο χειρουργείο ένας νοσηλευτής αναισθησιολογικού, ένας νοσηλευτής κίνησης και ένας εργαλειοδότης νοσηλευτής (ώστε να γίνονται ασφαλώς οι χειρουργικές επεμβάσεις) , ενώ στην πρωινή βάρδια να υπάρχει το απαιτούμενο επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό για τις επιπλέον επεμβάσεις και εργασίες που απαιτούνται. Επίσης να στελεχωθεί το χειρουργείο του Νοσοκομείου Ιεράπετρας με τις απαιτούμενες ειδικότητες πλην νοσηλευτικού όπως: 

 Γραμματέα, 

 Βοηθού Θαλάμου, 

 Κλιβανέα (είναι απαράδεκτο να λειτουργούν δύο κλίβανοι αποστείρωσης στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας χωρίς να υπηρετεί ούτε ένας κλιβανέας) 

 Τραυματιοφορέα. 

3. Να υπάρξει από τη διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας και από τη διοίκηση του Νοσοκομείου πρόταση για τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, ώστε να δημιουργηθεί νοσηλευτικό τμήμα χειρουργείου και νοσηλευτικό τμήμα αναισθησιολογικού.

4. Να υπάρξει με πρωτοβουλία της διοίκησης του Νοσοκομείου Ιεράπετρας διαβούλευση για τη σύνταξη Κανονισμού Λειτουργίας Χειρουργείου ο οποίος θα αποσταλεί προς έγκριση από το ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου. 


Εκ του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου