ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του 13ου Περιφερειακού τμήματος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του, μετά την πρόσφατη κατάθεση πολυνομοσχεδίου όπου τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας και απόλυσης 2482 εκπαιδευτικοί, 52 ειδικοτήτων και όπου μεταξύ άλλων ειδικοτήτων καταργούνται οι Τομείς Υγείας και Πρόνοιας των Επαγγελματικών Λυκείων. Στα επαγγελματικά Λύκεια της Κρήτης, η αξία του εκπαιδευτικού έργου που προσέφεραν οι ειδικότητες αυτές αντανακλάται στη μεγάλη ζήτηση των Σχολών αυτών από τους μαθητές.
Η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος σε όλους. Δεν είναι μέσο πλουτισμού και δεν είναι προνόμιο για λίγους.
Επίσης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και δηλώνει αντίθετο στη φημολογούμενη μετακίνηση-απόλυση νοσηλευτικού προσωπικού, λόγω κατάργησης των θέσεων στα οργανογράμματα των υπηρεσιών Υγείας.
Σε μία χώρα που έχει μία από τις μικρότερες παγκοσμίως, αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς και σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που παραπαίει ανάμεσα στην ιδιωτικοποίηση και στη συρρίκνωση χωρίς να υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός με βάση τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού και με μόνο γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων, οι νοσηλευτές είτε ως εκπαιδευτικοί είτε ως εργαζόμενοι έχουν καταντήσει άθυρμα στα χέρια των «ειδικών» που αποσπασματικά και σε κατάσταση πανικού προσπαθούν να εξοικονομήσουν τα κονδύλια που οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν με τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης και την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς και πλουτισμού που παρατηρούνται στο Σύστημα Υγείας.
Στις μέρες μας φαντάζει ίσως αστείο το Ψήφισμα 1946 (2013) του Συμβουλίου της Ευρώπης για «Ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας». Σε αυτό, αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Το δικαίωμα στην υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η προστασία της υγείας είναι ένας βασικός παράγοντας για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα, και αντιπροσωπεύει ένα από τα απαραίτητα στηρίγματα για την ανάπτυξη. Η πρόσβαση στην περίθαλψη είναι ένας βασικός παράγοντας στο δικαίωμα της υγείας. Η κοινοβουλευτική συνέλευση παρατηρεί ότι οι ανισότητες στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης αυξάνονται Διάφορες συνιστώσες είναι η πηγή του φαινομένου, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, γεωγραφικών και γλωσσικών περιορισμών, της διαφθοράς, κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και συγκεκριμένων μεταναστευτικών και πολιτικών ασφάλειας που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ανάγκες στην υγεία».
Στην Ελλάδα, τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δείχνουν ότι μόνο μέσα σε πέντε μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι τον Μάιο της φετινής χρονιάς, εγκατέλειψαν τα Δημόσια Νοσοκομεία 4.006 εργαζόμενοι, είτε με συνταξιοδότηση είτε μεταναστεύοντας. Ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 υπήρχαν 94.208 άτομα, τον Μάιο του 2013 μειώθηκαν στα 90.214.
Σε ένα σύστημα Υγείας όπου η αναλογία των προσλήψεων-αποχωρήσεων δεν είναι 1 προς 10, όπως θέλουν να δηλώνουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά 1 προς 24, οι αλλεπάλληλες αποχωρήσεις οδηγούν τα δημόσια νοσοκομεία σε δραματική συρρίκνωση, αφού υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2013 δεν θα εργάζονται σε αυτά ούτε 85.000 άτομα, όταν μόλις πριν από 5 χρόνια ήταν κοντά στις 115.000, όπως είχε προκύψει από την απογραφή που είχε γίνει.
Συνέπεια είναι να φθίνει μέρα με τη μέρα η εξυπηρέτηση των χιλιάδων ασθενών, οι οποίοι σπεύδουν στις δημόσιες δομές λόγω έλλειψης χρημάτων (αύξηση προσέλευσης 30% τα τελευταία 2 χρόνια). Και χωρίς βεβαίως να υπολογίσει κανείς ότι τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα παρουσιάζουν ήδη έλλειψη προσωπικού (κοντά στο 20% με 30%),
Και όλα αυτά βέβαια όταν πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) δείχνει ξεκάθαρα ότι η υγεία των Ελλήνων υποβαθμίζεται λόγω της κρίσης και μάλιστα η συρρίκνωση της υγειονομικής δαπάνης έχει τραγικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στους χρόνιους ασθενείς, οι οποίοι κινδυνεύουν από πρόωρη ανικανότητα-ακόμη και θάνατο. Αγαπητοί συμπολίτες, Εθνικό Σύστημα Υγείας δωρεάν και ποιοτικό μπορεί να υπάρξει, όχι μειώνοντας το προσωπικό και αναγκάζοντας εσάς να αναλάβετε χρέη αποκλειστικής φροντίδας για τον άνθρωπό σας, αλλά δημιουργώντας τους μηχανισμούς εκείνους που θα αποτρέψουν τη διαφθορά και την οικονομική σπατάλη αναπτύσσοντας παράλληλα μέσα από την εκπαίδευση και την αντικειμενική αξιολόγηση, την ποιότητα στις υπηρεσίες αυτές.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας