Στο ελληνικό δημόσιο δεν υπάρχει καθηκοντολόγιο που να διακρίνει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα κάθε ειδικότητας και κατηγορίας εργαζόμενου. Στο χώρο των Νοσοκομείων, για να εφαρμοστεί καθηκοντολόγιο, θα πρέπει να γίνει πρώτα καθορισμός αρμοδιοτήτων κάθε επαγγελματικής ομάδας με συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο μέχρι σήμερα είναι εντελώς ασαφές.
Η πιο εμφανής περίπτωση είναι αυτή των νοσηλευτών, που το μόνο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει για τα καθήκοντα τους είναι το ΠΔ 351 του 1989 για τον Καθορισμό Επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των τμημάτων Νοσηλευτικής των ΤΕΙ. Το συγκεκριμένο ΠΔ είναι εντελώς απαρχαιωμένο και ασαφές με αποτέλεσμα να μην περιγράφονται και να μην περιλαμβάνονται οι περισσότερες από τις νοσηλευτικές πράξεις που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια από χιλιάδες νοσηλευτές στις μονάδες παροχής υγείας. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι νοσηλευτές απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων δεν έχουν καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Μερική διευθέτηση αυτού του χάους επιχειρήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 από την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ. B 68/2015) του τότε Υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη για τον καθορισμό των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων των νοσηλευτών – τριων. Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση περιελάμβανε με σαφήνεια πολλές νοσηλευτικές πράξεις (φλεβοκέντηση, αιμοληψία, λήψη ΗΚΓ, τοποθέτηση ουροκαθετήρα κα). Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση δέχθηκε τότε δριμεία επίθεση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με το πρόσχημα ότι επιτρέπει τη συνταγογράφηση αναλγητικών στους νοσηλευτές. Δυστυχώς η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας υποχώρησε στις πιέσεις του ιατρικού κόσμου και αντί να ακυρώσει μόνο τις διατάξεις για τις οποίες διαμαρτυρόταν ο ΠΙΣ, ακύρωσε όλη την Υπουργική Απόφαση (219/2015 – ΦΕΚ 137/Β/22-1-2015). Αποτέλεσμα ήταν να επανέλθουμε στο ίδιο ασαφές, απαρχαιωμένο αλλά και επικίνδυνο για νοσηλευτές και ασθενείς θεσμικό πλαίσιο επαγγελματικών καθηκόντων .
Από τότε έχουν περάσει σχεδόν έξι χρόνια, έχουν αλλάξει κυβερνήσεις , άλλα δυστυχώς δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες κινήσεις που να οδηγούν στην έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης που να καθορίζει με σαφήνεια τα επαγγελματικά δικαιώματα και τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των νοσηλευτών – τριων, παρά το ότι έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα και πρόταση με υπόμνημα από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας.
Έτσι συντηρείται η ίδια ερμαφρόδιτη κατάσταση με αντιπαραθέσεις σχετικά με το ποιες είναι οι αρμοδιότητες των νοσηλευτών και ποιες όχι, με τους νοσηλευτές να εκτελούν πράξεις σε ασθενείς για τις οποίες δεν είναι νομικά κατοχυρωμένοι και να φορτώνονται στις πλάτες τους εργασίες άλλων ειδικοτήτων και κλάδων του δημοσίου.
Επ ευκαιρία του εορτασμού σε μερικές ημέρες της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών – τριων, καλό θα ήταν να ξαναμπεί δυναμικά στο δημόσιο διάλογο η απαίτηση για την έκδοση ενός συγκεκριμένου θεσμικού νομικού πλαισίου επαγγελματικών δικαιωμάτων, καθηκόντων και αρμοδιοτήτων, παράλληλα βέβαια με την απαίτηση για προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, για την ασφαλιστική ένταξη στα ΒΑΕ, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και για σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των νοσηλευτών – τριων.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Νοσηλευτών νομού Λασιθίου εξέδωσε αφίσα με περιεχόμενο "Προσοχή! Η νοσηλεύτρια είναι νοσηλεύτρια. Δεν είναι γραμματέας, ούτε εργάτης, ούτε ελαιοχρωματιστής, ούτε τεχνικός, ούτε καθαριστρια, ούτε τηλεφωνητής". Επίσης στο προσεχές μέλλον θα διοργανώσει διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση σχετικά με το πλαίσιο εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των νοσηλευτών - τριών.
Εκ του ΔΣ